Predstavitev
Občina Domžale

Železna jama in jamarski muzej

Posebna značilnost jame so ukrivljeni kapniki, ki jih je med nastajanjem usmerjal veter.V skrajnem zahodnem delu Posavskega hribovja, na zakraselem pomolu nad levim bregom rečice Rače vabijo v okolici naselja Gorjuša zapuščeni renesančni grad Krumperk, turistična kraška jama, poimenovana Železna jama, z dvema dvoranama, ki sta med seboj povezani z rovom in mostovi.

Železna jama in jamarski muzej
Železna jama in jamarski muzej

V Jamarskem domu si lahko ogledate Jamarski muzej s stalnimi razstavami. V speleološki zbirki so najlepši kapniki iz zbirke naravoslovca Franca Hohenwarta z začetka 18. stoletja. V Robičevi naravoslovni zbirki boste našli posebno vrsto slepih hroščev, ki so jih strokovnjaki poimenovali po najditelju biospeleologu Simonu Robiču – robiči. Arheološko zbirko sestavljajo paleolitske najdbe in ostanki favne iz babje jame. Na ogled pa so tudi razbitine med drugo svetovno vojno v bližini strmoglavljenega letala bombnika B-24.


Jama je odprta za obiskovalce od 1. septembra leta 1963. Ima dve dvorani, ki sta med seboj povezani z rovom in mostovi, ki so del turistične poti. Dvorani sta po zasnovi večji brezni. Obe povezuje meter dolga ožina, z vidnimi sledovi vodnega toka pod stropom in po tleh. Na dnu obeh dvoranic voda ponikne. Druga dvorana ima širše dno, ki je umetno dvignjeno in zavarovano. Čeprav je Železna jama majhna, so njene drobne oblike pestre. Vidimo stalagmite in stalaktite, sigove izrastke, ponvice in manjše zavese. Opazimo fasete, korozijske kotlice ter ostanke galerije. Jama je za ogled odprta ob nedeljah od 14. do 15. ure. Po naročilu si jo je mogoče z vodnikom Društva za raziskovanje jam Simon Robič Domžale organizirano ogledati. Železno jamo, ki je posebej urejena za oglede, je, kot vse druge kraške jame v Sloveniji, izoblikovala voda. Posebna značilnost jame so ukrivljeni kapniki, ki jih je med nastajanjem usmerjal veter.Kontakt: www.visitdomzale.si; www.drustvozrj-domzale.si

Spoznaj tudi
Občina Domžale

Turistične točke

V slamnikarskem muzeju spoznajte dediščino našega kraja, v cerkvi sv. Mohorja si oglejte znamenite freske Jelovška, se sprehodite po Ihanski poti ali zeleni osi, lahko pa tudi obiščete Železno jamo in Jamarski muzej.
Muzej

Slamnikarski muzej

Kulturna dediščina

Cerkev sv. Mohorja in Fortunata v Grobljah

Šport

Ihanska pot

Učna pot

Zelena os ob Kamniški Bistrici in Domžalska čebelarska pot

Spletno mesto uporablja piškotke. Z njimi zagotavljamo funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. /piskotki Se strinjam Onemogoči piškotke