Dobrodošli na sotočju

Občina Medvode


78 km2
16.488 prebivalcev
4.528 his

Zgodovinska obeležja kraja, ki stoji na sotočju rek Save in Sore, segajo v prazgodovino, razvijati pa se je začel proti koncu 15. stoletja, ko je cesar Friderik Tretji dovolil zgraditi most ob sotočju.

O občini
Občina Medvode

Predstavitev občine

Občina Medvode meji na Mestno občino Ljubljana in je od slovenskega glavnega mesta oddaljena 12 km. Bližnji mesti sta še Škofja Loka in Kranj. Središče občine je ob sotočju rek Save in Sore ter ob stičišču cest, ki vodijo proti Ljubljani, Gorenjski in mednarodnemu letališču Brnik. Skozi občino poteka tudi železniška proga Ljubljana-Jesenice-Avstrija. Na površini 78,5 km2 v 31 naseljih živi dobrih 16.000 prebivalcev, ki zaradi zaposlitve ali šolanja dnevno večinoma migrirajo v okoliška mesta.

Občina Medvode pa ni privlačna zgolj zaradi svoje pestre zgodovine, zanimive geografske lege in znamenitih osebnosti, ki so se rodile v teh krajih, temveč postaja eno privlačnejših turističnih središč, predvsem za domače turiste, točneje prebivalce glavnega mesta Republike Slovenije. Zato lahko tudi trdimo, da so Medvode nekakšna zelena vrata glavnega mesta ...


www.medvode.si

Spoznaj
Občina Medvode

Turistične točke

Medvode bi lahko opisali kot hribovit svet z ravnino, po kateri sta se razlili reki Sava s svojim umetnim jezerom, in Sora, ki proti sotočju drvi iz Dolomitov, ponuja raznolik prostor mnogim živalim in rastlinam. Ta razgibanost ponuja številne možnosti za aktivno preživljanje prostega časa v vseh letnih časih. Pozimi tek na smučeh, sankanje, poleti kopanje v rekah in jezeru, rafting, ribolov; prav v vsakem letnem času pa pustolovce vabijo Polhograjsko hribovje, Šmarna gora, Zbiljsko jezero in Stari grad Smlednik, da se po in ob njih sprehodite ter si privoščite zaslužen oddih.

Šport

Zbiljsko jezero

Razgledna točka

Sveti Jakob

Šport

Nordijski center Bonovec

Kulturna dediščina

Stari grad s kalvarijo

Naravna znamenitost

Sotočje Save in Sore

Raziskuj
Pohajkuj, uživaj, raziskuj

Poišči sebi zanimivo točko

gdpr:enable_cookies_to_see_map

Spletno mesto uporablja piškotke. Z njimi zagotavljamo funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. /piskotki Se strinjam Onemogoči piškotke