Predstavitev
Občina Domžale

Zelena os ob Kamniški Bistrici in Domžalska čebelarska pot

Reka, ki povezuje. Prostor zadovoljnih ljudi.Čeprav se Kamniška Bistrica vije po najbolj poseljenem delu Slovenije in je bila njena struga že velikokrat »urejena« (regulirana in vsakič bolj utesnjena), lahko ob njeni strugi še vedno doživimo modro zeleno spogledovanje z nebom, skrivnostnost šelestenja obrežnega zelenja in občasno divjost vodnega toka. Vse to pa so fantastična doživetja, ki jih skupaj z različnimi rekreacijskimi, kulturnimi in vzgojno-izobraževalnimi programi lahko v sebi združuje reka s svojim obvodnim zelenim pasom kot zelena os regije.

Domžalska os, Kamniška Bistirca
Domžalska os, Kamniška Bistirca

Kamniška Bistrica predstavlja hrbtenico zasnove zelenih rekreativnih površin regije, ki povezuje občine Domžale, Kamnik in Dol pri Ljubljani. Od leta 2016 v mesecu juniju poteka dogodek Pohod ob reki, ki povezuje. Dogodek promovira povezovanje med občinami in spodbuja za nadaljnje urejanje poti. Naša vizija je, da se bomo nekoč lahko sprehodili od izvira do izliva.


Hkrati pa Kamniška Bistrica s svojimi enajstimi, še delujočimi mlinščicami predstavlja svojevrstno, neraziskano in premalo poznano tehnično dediščino, ki bi skupaj s številnimi vodosilnimi napravami lahko pomenila pomemben spomenik tehnične dediščine, ki mu verjetno ni enakega na območju JV Evrope.


Os poteka od Štude – južnega dela Domžal – do severnega vznožja Homškega hriba in naprej proti Kamniku in je dolga 14.6 km. Zelena os je živahna in obljudena od prve zarje do mraka. Ob poti so številna mesta za počitek, pitniki z zdravo pitno vodo, fitnes naprave, otroška igrišča in pumptrack, kolesarski poligon, imenovan Kolovoz. Če sprehodu po Zeleni osi dodamo vzpon na razgledni Homški hrib in obisk gozdne učne poti na Šumberku, lahko iz tega nastane zanimiv izlet.


Gozdna učna pot Šumberk
Pot je krožna in dolga 1,8 kilometra. Prvi del poti poteka po apnenčasti podlagi, ki skupaj z vodo ustvarja zanimive kraške pojave. V zadnjem delu, ko pot preide na silikatno kamninsko podlago, se ob njej začne pojavljati borovničevje. Na poti je 14 označenih točk. Pot do njih vam pokaže lisička. Pot v glavnem poteka po lepo urejeni makadamski poti, le gozdna učna pot je speljana skozi gozd.


Pravljični Šumberk
Otroci bodo v Pravljičnem Šumberku na nadvse pomembni misiji. Lisički bodo pomagali najti izgubljeni slamnik, ki je zanjo, pa tudi za vse druge živali na Šumberku ter celo za vse ljudi v Domžalah, sila pomembna reč. Pri tem bodo spoznali zgodbo o slamnikih iz Domžal, odpotovali v prazgodovino tega kraja in odkrivali pravljično lep gozd Šumberk, poln raznolikih dreves, živali in kraških jam. V njih domujeta jamski škrat Domželc in hrošček Simon, ki bo otroke vodil po poti. Pravljično-doživljajska pot Pravljični Šumberk se prične v Kavarna Češmin v Češminovem parku v središču Domžal, kjer boste dobili knjižico Pravljični Šumberk. Pot nato, vodi ob Kamniški Bistrici do Šumberka in nato krožno preko Šumberka nazaj na izhodišče, ker škratolovce za opravljeno nalogo čaka nagrada. Pot je dolga 3,54 km, na njej boste pridelali 134 nadmorske višine. Pot je dobro označena, za vsa doživetja na poti pa bo družina potrebovala okoli 3 ure.


Domžalska čebelarska pot
Pot je dolga skoraj 5 kilometrov in poteka po prijetni kolesarski in pešpoti, delno ob Kamniški Bistrici, delno pa ob Rači, levem pritoku Kamniške Bistrice. Obiskovalci vseh starosti boste na učni poti na nevsiljiv način ob gibanju in druženju na svežem zraku odkrivali čebelarjenje in njegovo zgodovino, življenje čebel in njihov pomen za zdravje človeka in ohranjanje biotske pestrosti, opazovali naravni habitat več živalskih in rastlinskih vrst ali pa celo opazovali čebelarje pri njihovem delu. Na domžalsko čebelarsko pot lahko vstopite na katerikoli od šestih informativnih točk: pri učnem čebelnjaku v parku pod Močilnikom, ob reki Rači, pri plezalni steni Knezove skale, pri brvi pod Šumberkom, pri piknik prostoru Pri vagonu ali pri apiterapevtskem čebelnjaku pri Centralni čistilni napravi Domžale - Kamnik.Kontakt: tic@domzale.si; www.visitdomzale.si

Spoznaj tudi
Občina Domžale

Turistične točke

V slamnikarskem muzeju spoznajte dediščino našega kraja, v cerkvi sv. Mohorja si oglejte znamenite freske Jelovška, se sprehodite po Ihanski poti ali zeleni osi, lahko pa tudi obiščete Železno jamo in Jamarski muzej.
Muzej

Slamnikarski muzej

Kulturna dediščina

Cerkev sv. Mohorja in Fortunata v Grobljah

Šport

Ihanska pot

Naravna znamenitost

Železna jama in jamarski muzej

Spletno mesto uporablja piškotke. Z njimi zagotavljamo funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. /piskotki Se strinjam Onemogoči piškotke