Predstavitev
Občina Domžale

Slamnikarski muzej

Kako so slamniki našli Domžale? V muzeju spoznajte dediščino naših krajev - 300 let slamnikarstva, nato pa si kupite svoj domžalski slamnik!V slamnikarskem muzeju sredi Domžal si lahko ogledate stalno razstavo 300 let slamnikarstva na Domžalskem, kjer boste izvedeli prav vse o rokodelski dejavnosti, ki je tako močno zaznamovala Domžale. V muzeju so predstavljeni značilni domžalski slamniki, orodja, s katerimi so jih izdelovali, postopki izdelave ter zgodbe, povezane s slamnikarsko preteklostjo. Slamnikarski muzej varuje in hrani zbirko ter pridobiva nove dokumente in eksponate ter posreduje znanja iz slamnikarskih veščin. Hkrati je kraj, kjer se srečujejo ljudje, ki v ohranjeni dediščini slamnikarstva prepoznajo vrednoto in čutijo, da je to skupen in pomemben element, ki krepi našo lokalno ter nacionalno identiteto. V muzejski trgovini lahko kupite slamnike, knjige in druge izdelke. Za šolske skupine vam pripravijo tematsko vodenje z doživljajsko-ustvarjalnimi delavnicami. Muzej je tudi prizorišče različnih dogodkov in drugih razstav. Z osnovno tematiko muzeja so povezana Srečanja pod slamniki ter junijski Slamnikarski sejem.

slamnikarski muzej
slamnikarski muzej

300 let slamnikarstva na Domžalskem je živa razstava, ki širi vedenje in znanja ter vzbuja in krepi zavest o naši slamnikarski dediščini. Na stalni razstavi je predstavljen izbor več kot 700 predmetov, reprodukcij fotografij in dokumentov ter več kot sto slamnikov, ki se razlikujejo tako po starosti kot po obliki, velikosti, namenu, načinu izdelave, barvi, materialu in širini kit. Obiskovalcem je ponujena predstavitev in učenje pletenja slamnatih kit ter šivanje slamnikov. Stalna razstava 300 let slamnikarstva na Slovenskem je odprta od aprila 2012 dalje in je edinstvena muzejska izkušnja s področja slamnikarstva na širšem območju vzhodne Evrope.


Predlagamo vam tematsko pot Sprehod med domžalskimi slamniki, ki se začne prav v Slamnikarskem muzeju. V muzeju boste izvedeli vse o zgodovini, nato pa se sprehodili po Domžalah in videli nekdanje mogočne tovarne, dimnik pri nakupovalnem centru, staro vilo in še marsikaj zanimivega.


Vabljeni tudi na ogled Menačenkove domačije, muzejske hiše, ki je bila zgrajena na prehodu iz 19. v 20. stoletje kot bivališče in delavnica krojaške družine. Bogato opremljena s pohištvom, orodjem, oblačili in ostalimi predmeti je avtentičen prikaz nekdanje podobe hiše in življenja kmečko-obrtniške družine Ahčin. Bivalni del hiše je namenjen etnografski zbirki, v gospodarskem delu pa so urejeni razstavni prostori. Na podstrešju se nahaja nova stalna postavitev umetniških del kiparja Franceta Ahčina. Počitku je namenjen zunanji zeliščni vrt.Kontakt: 01 724 84 08; 01 722 50 50; info@kd-domzale.si; www.kd-domzale.si

Spoznaj tudi
Občina Domžale

Turistične točke

V slamnikarskem muzeju spoznajte dediščino našega kraja, v cerkvi sv. Mohorja si oglejte znamenite freske Jelovška, se sprehodite po Ihanski poti ali zeleni osi, lahko pa tudi obiščete Železno jamo in Jamarski muzej.
Kulturna dediščina

Cerkev sv. Mohorja in Fortunata v Grobljah

Šport

Ihanska pot

Učna pot

Zelena os ob Kamniški Bistrici in Domžalska čebelarska pot

Naravna znamenitost

Železna jama in jamarski muzej

Spletno mesto uporablja piškotke. Z njimi zagotavljamo funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. /piskotki Se strinjam Onemogoči piškotke