Predstavitev
Občina Domžale

Cerkev sv. Mohorja in Fortunata v Grobljah

Kje najdete znamenite freske Jelovška? Se na eni skriva tudi slamnik?Cerkev se uvršča med naše najimenitnejše spomenike baročne umetnosti in je bila leta 1966 razglašena za Muzej Jelovškove umetnosti. K božjepotni cerkvi vas vodi stoletni lipov drevored. Začetki cerkve segajo v leto 1526, ko se na tem mestu omenja cerkev oglejskih zavetnikov sv. Mohorja in Fortunata. Največji pečat je cerkvi s prizori iz življenja glavnih zavetnikov, a tudi sv. Notburge, sv. Izidorja, sv. Marjete, sv. Andreja in drugih svetnikov, dal Franc Jelovšek, ki sodi med naše najboljše baročne slikarje. Stropne poslikave iz leta 1761 so njegovo zadnje pomembnejše delo. V srednjem veku je bilo to območje del obsežne pražupnije svetega Mihaela v Mengšu, kjer so bili odkriti slovanski grobovi iz 9. in 10. stoletja.

Cerkev sv Mohorja
Cerkev sv Mohorja

Leta 1735 se je na stranskem oltarju začelo čaščenje tirolske kmečke zavetnice sv. Notburge. Povod je bila podoba kmečke svetnice, ki je našla zavetje v tej cerkvi. Sliko je menda priskrbel Franc Bernard grof Lamberg, posestnik grobeljskega dvorca, baročna pobožnost pa je poskrbela za vse večje število romarjev in maš v priporočilo tej kmečki zavetnici. Priljubljenost je cerkvi zrasla tudi zaradi živega spomina na živinsko kugo, ki je tod razsajala leta 1735, saj se je svetnica v baroku pridružila sv. Antonu Puščavniku in sv. Lenartu, starodavnima varuhoma domače živine. Pred Notburginim oltarjem so imeli litanije njej v čast, ki so najbrž nastale že na začetku romanj v Groblje in so bile med ljudmi gotovo priljubljene, saj jih je leta 1774 objavil Marko Pohlin, skupaj s Kratku popisuvanje Shivlenja S. Nothburge Divize. Temu je bil dodan še življenjepis Kratke sapopadek shivljenja S. Isidora kmeta, kar zgovorno kaže na priljubljenost romarskih Grobelj.


Po letu 1763 se notranjost in oprema cerkve nista spreminjali vse do leta 1883, ko so zgradili zidan kor, ki je bil oprt na dva kamnita stebra. Leta 1920 so se v Grobljah naselili duhovniki Misijonske družbe lazaristov in odprli svojo misijonsko središče s tiskarno - prevzeli pa so tudi skrb za grobeljsko cerkev, ki je bila tedaj podružnica Župnije Mengeš. Oskrbniki so ostali vse do konca 2. svetovne vojne. Leta 1948 je bila cerkev podržavljena in do leta 1979 v njej ni bilo svete maše. Pevski kor je bil okrog leta 1960 odstranjen.


Zanimivosti:
- Krepke rdeče črke v prvi vrsti so kronogram rimskih števil in seštevek da leto 1763.
- Vsi oboki in strop cerkve so bogato poslikani s freskami slikarja Franca Jelovška.
- Orgle v župnijski cerkvi sv. Mohorja in Fortunata v Grobljah so opus 13 iz delavnice Orglarstvo Močnik iz Cerkelj na Gorenjskem.


Tudi danes prizadevni člani turističnega društva Jarše Rodica skupaj d Kulturnim društvom in Folklorno skupino Groblje vsako 2.soboto v septembru pripravljajo Romanje k Sv, Notburgi in s tem obujajo že pozabljeno tradicijo.Kontakt: 01 721 29 63; info@zupnija-jarse.net

Spoznaj tudi
Občina Domžale

Turistične točke

V slamnikarskem muzeju spoznajte dediščino našega kraja, v cerkvi sv. Mohorja si oglejte znamenite freske Jelovška, se sprehodite po Ihanski poti ali zeleni osi, lahko pa tudi obiščete Železno jamo in Jamarski muzej.
Muzej

Slamnikarski muzej

Šport

Ihanska pot

Učna pot

Zelena os ob Kamniški Bistrici in Domžalska čebelarska pot

Naravna znamenitost

Železna jama in jamarski muzej

Spletno mesto uporablja piškotke. Z njimi zagotavljamo funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. /piskotki Se strinjam Onemogoči piškotke