Predstavitev
Občina Mengeš

Grad Jablje

Grad Jablje, zapisano tudi Jable, Habbach ali Habach, stoji v neposredni bližini vasi Loka pri Mengšu na zahodnem robu Mengeškega polja.Grajski prostori skupaj s svojo okolico poleg čarov preteklosti nudijo tudi vso potrebno infrastrukturo z moderno opremo in multifunkcijsko podporo. Na kraški značaj mikrolokacije gradu kažejo poleg skalne pečine, na kateri grad stoji, tudi kraška jama pod gradom, skozi katero teče ponikajoči potok, ter več kraških jam v bližnji okolici.

grad jablje
grad jablje

Grad so leta 1530 postavili grofje Lambergi. Prve omembe o nastanku gradu pa izvirajo že v letu 1268. Grad je imel v preteklosti strateško lego z nadzorom nad Mengeškim poljem in v ozadju se še sedaj širijo gozdovi, ki se raztezajo do vrha Rašice.


V gradu so dragocena arhitektura in freske s posvetnimi prizori mengeškega rojaka, slikarja in freskanta Franca Jelovška. Grad ima srednjeveško zasnovo; sedanja arhitektura ohranja renesančni karakter. Zadnje večje predelave je grad doživel po potresu leta 1895. V osi južne fasade je preprost renesančni portal, nad katerim je bil nekoč grb Lambergov, prvih lastnikov. Današnja podoba gradu Jable je rezultat zadnje korenite obnove, ki je bila končana leta 2004.


V gradu imata sedaj svoj sedež ustanovi Center za evropsko prihodnost in Ministrstvo za zunanje zadeve – Služba za strateške in študijske analize. Namenjen je tudi protokolarnim zadevam, prireditvam, sprejemom, seminarjem, predavanjem, praznovanjem, porokam, kulturnim dogodkom in drugemu.


Od gradu vodi tudi pohodna pot skozi gozd na Spodnje, Srednje in Zgornje Dobeno ter Rašico. Zanimivost: Meč iz Jabel in najstarejši evropski meči. Leta 2004 je bil naključno odkrit bronast polnoročajni meč, ki prvotno izhaja iz vodnega zajetja pri gradu Jable v osrednji Sloveniji. Skupaj z dvema kratkima mečema iz Avstrije predstavlja skupino najstarejših polnoročajnih mečev v vzhodnih Alpah.Kontakt: 01 560 86 00 - Center za evropsko prihodnost,

Spoznaj tudi
Občina Mengeš

Turistične točke

Obiščite razgledno točko na Dobenem, Grad Jablje, Župnijsko cerkev Svetega Mihaela najbolj dragoceni in najstarejši umetnostni spomenik ali se sprostite v našem športnem parku.
Razgledna točka

Dobeno

Šport

Mengeška koča na Gobavici

Kulturna dediščina

Župnijska cerkev svetega Mihaela

Šport

Športni parki

Spletno mesto uporablja piškotke. Z njimi zagotavljamo funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. /piskotki Se strinjam Onemogoči piškotke