Predstavitev
Občina Mengeš

Dobeno

Kmečki turizem, več kot 500 let stara gostilna, domača hrana na več lokacijah, živali, pohodniške in kolesarske poti. Dobeno je tudi izhodiščna točka za pohode proti vrhu Staneta Kosca (631 m) na Rašici. Na vrhu stojita razgledni stolp in planinski dom.Do Dobena se vzpnemo po asfaltirani cesti iz Loke pri Mengšu, ki nas vodi do v 3 km oddaljeno vas. Da je vas dobila ime po vrsti lesa – hrastu, ki se je v staroslovanskem jeziku imenoval »dub«, ni naključje, saj Dobeno odraža bogastvo neokrnjene narave.

Dobeno, občina mengeš
Dobeno, občina mengeš

Dobeno je znano po prelepi naravi, živalih, turističnih kmetijah in pohodniških poteh; dostopno je tudi s kolesi. Pri Ručigaju na Spodnjem Dobenu je več kot 500 let stara gostilna. Od Ručigaja vodi pot na Zgornje Dobeno do Dobenskega hrama in turistične kmetije Blaž s prenočišči. Dobeno je tudi izhodiščna točka za pohode proti vrhu Staneta Kosca na Rašici in istoimenski vasi ter naprej proti Gameljnam. Razgledni stolp in planinski dom sta markantni znamenitosti na vrhu Rašice.


Razgled je izjemen. Vsepovsod nas spremlja pogled na Ljubljano in polja od Kamnika (Mengeško polje) do Ljubljanskega barja.


Za kulturni in turistični utrip vasi skrbi leta 1989 ustanovljeno tamkajšnje Turistično društvo Dobeno.Kontakt: 041 764 966 - Turistično društvo Dobeno

Spoznaj tudi
Občina Mengeš

Turistične točke

Obiščite razgledno točko na Dobenem, Grad Jablje, Župnijsko cerkev Svetega Mihaela najbolj dragoceni in najstarejši umetnostni spomenik ali se sprostite v našem športnem parku.
Kulturna dediščina

Grad Jablje

Šport

Mengeška koča na Gobavici

Kulturna dediščina

Župnijska cerkev svetega Mihaela

Šport

Športni parki

Spletno mesto uporablja piškotke. Z njimi zagotavljamo funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. /piskotki Se strinjam Onemogoči piškotke