Predstavitev
Občina Mengeš

Župnijska cerkev svetega Mihaela

Župnijska cerkev svetega Mihaela predstavlja v Mengšu najbolj dragoceni in najstarejši umetnostni spomenik. V ospredju so njen gotski prezbiterij iz 15. stoletja z znamenitimi freskami Janeza Ljubljanskega in krstilnica ter spovednica, ki sta nastali po načrtih arhitekta Jožeta Plečnika.Prva cerkev v Mengšu je kot središče misijonske postaje nastala vsaj v 10. ali 9. stoletju. Župnija Mengeš spada med pražupnije, ki so nastale po letu 955. Zgodovina časa je oblikovala in preoblikovala notranjost in zunanje oblike cerkve in vselej pustila nekaj zgodovinskih znamenj. Kot številne predromanske cerkve je bila zagotovo tudi mengeška lesena. Sedanja mengeška cerkev je bila zgrajena približno konec 13. stoletja. Nekdanjo romansko župnijsko cerkev so nato pod vplivom gorenjskih stavbarjev preuredili v gotsko. Ohranjena sta prezidani prezbiterij in samostojno stoječi gotski zvonik, ki je bil istočasno obrambni stolp tabora.

Župnijska cerkev svetega Mihaela
Župnijska cerkev svetega Mihaela

Posebnost je samostojni zvonik, ki je nastal v 16. stoletju v času turških vpadov. Znamenitosti v notranjosti cerkve so freske Janeza Ljubljanskega iz leta 1462, veliki oltar iz leta 1740, posvečen farnemu zavetniku dv. Mihaelu, križev pot iz leta 1875, orgle iz leta 1889, v pokopališki zid vzidane spominske plošče z grbi, ki segajo v 17. in 18. stoletje. Znamenitost predstavlja tudi izjemen relief z grbom opata iz samostana Stična.


V letu 1956 do 1957 sta v času župnikovanja Franca Čampe nastali nova krstilnica in spovednica po načrtih in delu arhitekta Jožeta Plečnika, ki sta med njegovimi zadnjimi najlepšimi stvaritvami. Tudi vsa okolica cerkve se ponaša s številnimi zgodovinskimi obeležji, ki so oblikovalila faro in ljudi v Mengšu in tudi dlje.Kontakt: 01 723 01 10 - Župnija Mengeš

Spoznaj tudi
Občina Mengeš

Turistične točke

Obiščite razgledno točko na Dobenem, Grad Jablje, Župnijsko cerkev Svetega Mihaela najbolj dragoceni in najstarejši umetnostni spomenik ali se sprostite v našem športnem parku.
Razgledna točka

Dobeno

Kulturna dediščina

Grad Jablje

Šport

Mengeška koča na Gobavici

Šport

Športni parki

Spletno mesto uporablja piškotke. Z njimi zagotavljamo funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. /piskotki Se strinjam Onemogoči piškotke