Predstavitev
Občina Komenda

Konjeništvo - Hipodrom Komenda

Ljubitelji konj bodo uživali na hipodromu Komenda, kjer se z več kot polstoletno tradicijo odvijajo slovenske in mednarodne kasaške dirke in druga konjeniška tekmovanja.Konjeništvo s kasaškimi in jahalnimi tekmovanji ima v Komendi globoke korenine. Od 7. septembra 1947 so v Komendi, takrat še pod okriljem prizadevnega Gasil¬skega društva, prirejali konjske dirke vselej ob velikem zanimanju gledalcev. To je bil pionirski čas snovanja, ki je pripeljal do ustanovitve samostojnega konjeniškega kluba v Komendi. Po ustanovitvi konjeniškega kluba 15. januarja 1956 so začeli člani prirejati nekdaj priljubljene in po Sloveniji poznane tombole. Z izkupičkom od nagrad so potem zgradili hipodrom in 400 metrov dolgo kasaško stezo v pičlih sedmih dneh, gradili pa so tudi tribuno za gledalce. Komenda je postala priljubljen kraj za obiskovalce, ljubitelje konj in tekem.

Konjeništvo - Hipodrom Komenda
Konjeništvo - Hipodrom Komenda

Klub je beležil nenehen razvoj in razcvet. Leta 1962 so povečali kasaško stezo na krajevnem hipodromu na 680 metrov. Slovesno odprtje prenov¬ljenih hlevov je bilo leta 1977. Dve leti kasneje so začeli graditi tudi tribuno. V okviru Konjeniškega kluba Komenda sta že pred praznovan¬jem 30. obletnice ustanovitve leta 1978 zaživeli kasaška in jahalna sekcija. Člani in članice kasaške sekcije pri Konjeniškem klubu Komenda so s svojimi konji v letih po ustanovitvi sekcije dosegali vedno vidnejše uvrstitve tako na komend¬skem hipodromu kot tudi na tekmovališčih v Sloveniji in po Evropi.


V letu 1989 je Konjeniški klub Ko¬menda ob hipodromu odprl gostišče, ki mu je prinašal nekaj rednega dohodka od najemnine za pokritje velikih stroš¬kov delovanja kluba, naslednje leto pa je klub dal asfaltirati okrog 800 kvadratnih metrov poti in drugih površin ob hipodromu. Konjeniški klub Komenda ima prek 280 članov, konj pa več kot 30, od tega okrog 20 tekmovalnih. Danes ima Konjeniški klub Komenda nove hleve za 16 konj v boksih, z dvema prireditvenima dvoranama in upravnimi prostori ter manežo za jahalni šport.


Predsednik Konjeniškega kluba Komenda g. Lojze Lah je najzaslužnejši za to, da so se leta 1995 začeli v Komendi na hipodromu spomladanski in jesenski kmetijsko obrtni sejmi, ki privabijo vedno več domačih in drugih razstavljavcev, z njimi pa tudi obiskovalce. Sejmi postajajo vse bolj pomembni tudi v koledarju slovenskih sejemskih prireditev.


Danes je Občina Komenda prav zaradi konjeniškega športa in sejemskih prireditev na hipodromu v Komendi prepoznavna po vsej Sloveniji in tudi prek meja.Kontakt: 01 834 14 72 - Konjeniški klub Komenda 

Spoznaj tudi
Občina Komenda

Turistične točke

Oglejte si cerkev sv. Petra, ki je največja kulturna znamenitost v Komendi, prisluhnite ropotanju miniaturnih mlinčkov v vasi Suhadole, ali obiščite lončarski muzej ali spominsko sobo Ivana Selana in Viktorija Demšarja. Ljubitelji konj pa boste lahko uživali na hipodromu.
Učna pot

Mlinčki Suhadole

Muzej

Lončarjev muzej

Muzej

Spominska soba Ivana Selana

Kulturna dediščina

Komenda – Peter Pavel Glavar

Spletno mesto uporablja piškotke. Z njimi zagotavljamo funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. /piskotki Se strinjam Onemogoči piškotke