Predstavitev
Občina Komenda

Lončarjev muzej

V Lončarjevem muzeju se v stari zidani hiši in štirih lesenih poslopjih nahaja bogata etnološka zbirka, ki je vredna ogleda, če si želite ustvariti vtis o kmečkem življenju pred nekaj desetletji.Slab kilometer od Komende ali 15 minut hoje je potrebnih, da pridete v vas Podboršt in se ustavite pri hiši št.15, kjer se nahaja Lončarjev muzej. Poznavalca zakladov preteklosti, ki jih je vredno ohraniti bodočim rodovom, sta Janez Lončar in sin Jani v zbirkah starih predmetov ohranila lončarsko delavnico in več kot 5.000 predmetov, ki predstavljajo materialno kulturo izpred več stoletij, ko je val modernizacije preplavil domačnost kmečkih domov in z novimi stroji in napravami prinesel tudi kmečkemu življenju lažje delo.

Lončarjev muzej, komenda
Lončarjev muzej, komenda

Poleg zanimive scenografije obiskovalca najprej pritegnejo starodobni traktorji. Lepotci so parkirani eden zraven drugega. Pri Lončarjevih jih zbirajo, obnavljajo in postavijo na ogled. V stavbah pa se skriva prav vse: od obrabljene žlice, ki je lep prikaz življenja v velikih družinah, v katerih so vsi jedli z eno samo žlico, do starinskih aparatov, gramofonov, mlinčkov in celo klavirja. Tu je še motorizirani oddelek s starimi mopedi, ogledate si lahko stare smučke in ogromno zbirko kmečkega orodja, od konjskih podkev, orodja, košev do verjetno ene zadnjih poljskih peči za žganje keramike.


Ogled je možen po predhodnem dogovoru.Kontakt: 041 942 052 - Janez Lončar 

Spoznaj tudi
Občina Komenda

Turistične točke

Oglejte si cerkev sv. Petra, ki je največja kulturna znamenitost v Komendi, prisluhnite ropotanju miniaturnih mlinčkov v vasi Suhadole, ali obiščite lončarski muzej ali spominsko sobo Ivana Selana in Viktorija Demšarja. Ljubitelji konj pa boste lahko uživali na hipodromu.
Učna pot

Mlinčki Suhadole

Šport

Konjeništvo - Hipodrom Komenda

Muzej

Spominska soba Ivana Selana

Kulturna dediščina

Komenda – Peter Pavel Glavar

Spletno mesto uporablja piškotke. Z njimi zagotavljamo funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. /piskotki Se strinjam Onemogoči piškotke