Predstavitev
Občina Komenda

Mlinčki Suhadole

V bližini gorenjske vasi Suhadole najdemo zanimivo posebnost: miniaturne mlinčke ob potoku Mrzli studenec. Obiskovalce pričaka kar okoli 75 vrtečih kolesc, zaradi katerih so kotiček poimenovali Mlinčki.Vas Suhadole je eno večjih naselij v občini Komenda. Markirana Komendska planinska pot / KPP/ nas vodi po suhadolskih gozdovih. Tu izvirata dva potočka. Prvi iz Mrzlega studenca, drugi pa iz Žegnanega studenca, ki žubori kakšnih 200 m naprej ob gozdni poti.

Mlinčki Suhadole, občina komenda
Mlinčki Suhadole, občina komenda

Voda je pitna, še posebno tista iz Žegnanega studenca. Številne obiskovalce, predvsem otroke, pritegne sistem lično izdelanih majhnih mlinskih koles pri Mrzlem studencu, zato je kraj dobil ime Mlinčki.


Prve mlinčke so postavili že leta 1987, njihova izdelava in tradicija pa trajata med domačini še danes. Postavljenih je okoli 75 miniaturnih mlinčkov. Ob njih so domačini, ki skrbijo za urejenost okolice, postavili še klopi in mizo, peč za peko kostanja, drvarnico in manjšo kočo.


Le nekaj sto metrov oddaljeni Žegnani studenec pa je znan po menda zdravilni vodi. Po legendi naj bi se neka gospa plemiške krvi umivala z zdravilno vodo iz tega studenca in se zato čudežno pomladila. Pot se tu levo malo vzpne, ob njej pa nas spremljajo križi, znamenja Slovenske zgodovine.


Spoznaj tudi
Občina Komenda

Turistične točke

Oglejte si cerkev sv. Petra, ki je največja kulturna znamenitost v Komendi, prisluhnite ropotanju miniaturnih mlinčkov v vasi Suhadole, ali obiščite lončarski muzej ali spominsko sobo Ivana Selana in Viktorija Demšarja. Ljubitelji konj pa boste lahko uživali na hipodromu.
Muzej

Lončarjev muzej

Šport

Konjeništvo - Hipodrom Komenda

Muzej

Spominska soba Ivana Selana

Kulturna dediščina

Komenda – Peter Pavel Glavar

Spletno mesto uporablja piškotke. Z njimi zagotavljamo funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. /piskotki Se strinjam Onemogoči piškotke