Predstavitev
Občina Vodice

Šinkov Turn

Na severnem vznožju Rašice, nekaj kilometrov od Vodic leži vas Šinkov Turn, ki je dobila ime po gradu Šenkov Turn, ta pa po njegovem graditelju Schenku.Razloženo naselje v skrajnem severozahodnem delu Skaruškega polja leži pod severnimi obronki osamelca Debeli vrh.

Grajsko obzidje in paviljon Šinkov Turn, vodice
Grajsko obzidje in paviljon Šinkov Turn


Ob cerkvi Matere Božje, ki stoji na razgledni točki, je nekdaj stal grad trikotne oblike z arkadnim dvoriščem iz leta 1250. Pred drugo svetovno vojno je bila v gradu šola, leta 1943 pa je bil požgan. Na grad danes spominja grajski paviljon in obnovljeno obzidje, katerega krasi stalna razstava Kronologija gradu Šenkov Turn in živečih rodbin od leta 1250 do danes. Cerkev Matere božje, ki je bila zgrajena leta 1526, z zvonikom na zahodni strani, s pravokotno ladjo in dvignjenim prezbiterijem ima baročen tloris in notranjo opravo iz prve polovice 19. stoletja.


Šinkov Turn je zanimiva izletniška točka, saj se v neposredni bližini zaselka Potok nahaja Phliški bajer (občina Mengeš), ki je nastalo na nekdanjem glinokopu. Danes je poznano predvsem ribičem, v zimskem času pa je privlačno drsališče


Spoznaj tudi
Občina Vodice

Turistične točke

Če vas zanima kulturna dediščina obiščite Sinkov Turn, če pa ste športnik po duši pa obiščite športno središče Strahovica, tenis klub Kubu ali se sprehodite do cerkve sv. Tilna v Repnjah. Da ne boste lačni pa se ustavitev in pokusite naše znamenite Vodiške preste.
Šport

Športno središče Strahovica

Šport

Tenis klub Kubu Vodice

Razgledna točka

Cerkev sv. Tilna v Repnjah

Kulturna dediščina

Vodiške preste

Spletno mesto uporablja piškotke. Z njimi zagotavljamo funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. /piskotki Se strinjam Onemogoči piškotke