Predstavitev
Občina Trzin

Jefačnikova domačija

Jefačnikova domačija je od leta 2008 kulturni spomenik lokalnega pomena. Nahaja se ob Jemčevi cesti, v zgornjem, starem delu Trzina, kjer je deloma še ohranjena vaška podoba kraja z značilno obcestno poselitvijo in še nekaj domačijami s konca 19. in prve polovice 20. stoletja.Stoji na mestu rojstne hiše dr. Ivana Hribarja, ki so jo novi lastniki, Podgorškovi iz Kamnika, konec 19. stoletja na novo pozidali. Občina Trzin je z namenom ohranjanja kulturne dediščine njihovo domačijo odkupila in jo v letih 2011 – 2013 popolnoma obnovila. Danes je gospodarsko poslopje namenjeno društveni in muzejski dejavnosti ter družabnemu življenju Trzincev.

Jefačnikova domačija
Jefačnikova domačija

Po predhodnem dogovoru je možen voden ogled bogate muzejske zbirke. Tudi za otroke je v muzeju poseben kotiček, kjer bodo preko igre spoznali stare vaške navade in igre.


V pritličju so v povezavi s hišno in krajevno zgodovino predstavljene muzejske razstave: mesarstvo , ledeničarstvo z ledenico, rekonstruirana kmečka kuhinja in izba, kjer so kulturna in družabna srečanja. Leta 2018 je v izbi oziroma »hiši« dobil svoj prostor dr. Ivan Hribar s kronologijo njegove družine.


V kleti je na ogled stalna razstava Medobčinskega muzeja Kamnik »Sledi trzinske preteklosti« od dosedaj znanih najstarejših poselitev do danes. Med njimi tudi listina s prvo omembo Trzina, datirana na 15. maj 1273. Na ta dan od ustanovitve občine leta 1998 dalje Trzinci praznujemo občinski praznik.


Nadalje so prikazani dogodki od turških vpadov do bitk med Avstrijci in Francozi v letu 1813, razmah rokovnjačev ter prihod vlaka v Trzin leta 1891. Omenjeni in prikazani so dogodki med prvo svetovno vojno, ko je bilo v Trzinu tudi vojaško letališče, drugo svetovno vojno in vojno za Slovenijo, ko je bila v Trzinu leta 1991 ena pomembnejših bitk med JLA in TO. O drugi svetovni vojni je, kar zadeva Trzin, več dokumentacije v prvem nadstropju Jefačnikove domačije.


Na gospodarskem poslopju Jefačnikove domačije je bila 18. julija 1978 odkrita spominska plošča trem političnim delavcem: Janezu Burji – Mirku, Mihu Vrhovniku – Blažu in Jožetu Podgoršku – Rudiju, ki so jih 9. oktobra 1944 na tem mestu ubili nemški okupatorji s sodelavci.


Na dvorišču stavbe  – muzeja je na ogled obnovljen »zapravljivček«, s katerimi so se lastniki ob cerkvenih in drugih praznikih s parom konj popeljali na Limbarsko goro, bližnji Kamnik, pa tudi do Brezij in Bleda


Kontakt: Jefačnikova domačija je za obiskovalce odprta po dogovoru na telefonsko številko: 031 668 615 (Jožica Valenčak, Turistično društvo Kanja, Trzin).POVEZAVE
MUZEJ JEFAČNIKOVA DOMAČIJA – enota Medobčinskega muzeja Kamnik


STALNE RAZSTAVE
Ivan Hribar. Življenje in delo trzinskega rojaka.
Sledi trzinske preteklosti
Ledeničarstvo in mesarstvo v Trzinu

Spoznaj tudi
Občina Trzin

Turistične točke

V Jefačnikovi domačiji si oglejte razstavo starih hišnih pripomočkov, ogledate si lahko most čez Pšato, ki je bil pomemben kraj pri osamosvojitvi, se kaj novega naučite po učni poti Onger, lahko si ogledate cerkev Sv. Florijana ali obiščite športni park in se sprehodite po trim stezi.
Učna pot

Učilnica v naravi - učna pot Onger v Trzinu

Šport

Športno rekreativni park Mlake

Kulturna dediščina

Župnijska cerkev sv. Florijana

Kulturna dediščina

Most čez Pšato – bitka v Trzinu 1991

Spletno mesto uporablja piškotke. Z njimi zagotavljamo funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. /piskotki Se strinjam Onemogoči piškotke