Predstavitev
Občina Trzin

Župnijska cerkev sv. Florijana

Župnijska cerkev svetega Florjana stoji pod hribom Onger, v starem delu Trzina, imenovanim Pod Strano, na križišču nekdanjih glavnih cest, ki vodita proti gradu Jablje ter proti Loki, Mengšu in Grobljam.Postavljena je bila sredi 14. stoletja in doživela več predelav. Prvič so jo omenili v nekem seznamu s cerkvenimi dragocenostmi leta 1526. Valvasor jo omenja le kot podružnico mengeške župnije. Leta 1902 je dobila prvega stalnega duhovnika (duhovnija), a le do leta 1938. Od 1. januarja 1974 je samostojna župnija.

Župnijska cerkev Sv. Florijana v Trzinu
Župnijska cerkev Sv. Florijana v Trzinu

V cerkvi so dela nekaterih najpomembnejših slovenskih umetnikov. Med cerkvenimi umetninami tako lahko najdemo dela iz znamenite ljubljanske kiparske delavnice, dela Franca Jelovška, Leopolda Layerja, Matija Koželja, obeh Matij Bradaškov (mlajšega in starejšega) in tudi Jožeta Plečnika.


Franc Jelovšek je naslikal oltarno sliko v kapeli svetega Frančiška in oltarne antipendije, Jože Plečnik pa je s svojo šolo prestavil kip Matere Božje v kapelo svetega Frančiška in uredil misijonski križ. Liturgijo še danes sooblikujejo orgle Ivana Milavca iz začetka 20. stoletja.


Cerkev Svetega Florijana je vključena v trzinsko turistično pot.Spoznaj tudi
Občina Trzin

Turistične točke

V Jefačnikovi domačiji si oglejte razstavo starih hišnih pripomočkov, ogledate si lahko most čez Pšato, ki je bil pomemben kraj pri osamosvojitvi, se kaj novega naučite po učni poti Onger, lahko si ogledate cerkev Sv. Florijana ali obiščite športni park in se sprehodite po trim stezi.
Muzej

Jefačnikova domačija

Učna pot

Učilnica v naravi - učna pot Onger v Trzinu

Šport

Športno rekreativni park Mlake

Kulturna dediščina

Most čez Pšato – bitka v Trzinu 1991

Spletno mesto uporablja piškotke. Z njimi zagotavljamo funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. /piskotki Se strinjam Onemogoči piškotke